Kwestia nie tylko smaku – rzeźnie i rzeźnicy w starożytnym Rzymie

1

Od początków istnienia człowieka mięso stanowiło przedmiot bardzo pożądany. Nie miało większego znaczenia, że na początku częściej była to padlina lub jej resztki, pozostawiona przez większe drapieżniki, niż upolowana tuszka. Mięso od zawsze stanowiło ważny element diety, dający impuls do umysłowego i fizycznego rozwoju człowieka.

Poza walorami odżywczymi posiada też znane szerokiej rzeszy wielbicieli, obezwładniające właściwości smakowe. Już wśród paleolitycznych społeczności zbieracko-łowieckich rozwinął się skomplikowany system wierzeniowy dotyczący zabijania i preparacji mięsa…


Dalsza część artykułu dostępna
W PRENUMERACIE


Archeologia - Historia - Etnografia


Subskrypcja Archeolog.pl to:










Jeżeli posiadasz już konto, zaloguj się:

Nie posiadasz jeszcze konta?

Share.

O autorze

Jeden komentarz

Zostaw komentarz