Czekolada w imperium Majów

0
53c303

Waza na czekoladę, Gwatemala 250-550 r., cywilizacja Majów

Prawdziwymi smakoszami czekolady byli Majowie. Na swoim terytorium uprawiali kakaowce, które nazywali cacahuaquchtl. Wierzyli, iż drzewa te należą do bogów, a ich owoce stanowią dar dla ludzi.

Majowie ziarna kakaowca poddawali procesowi fermentacji, a także prażeniu oraz mieleniu. Przetworzone ziarno łączyli z mączką kukurydzianą, wodą po czym doprawiali miodem, sproszkowanym chili. Powstały napój nazywali xocolatl, co można przetłumaczyć jako „gorzka woda”. Ten wyjątkowy płyn pijany był przez władców, elity oraz odgrywał ważną rolę podczas rytuałów religijnych. Dodatkowo spożywanie czekolady było istotny punktem uroczystości zaręczynowych.

Co ciekawe Majowie rozpowszechnili również zwyczaj pijania czekolady z pianką. Otrzymywali ją metodą przelewania płynu z naczynia do naczynia lub mieszając czekoladę specjalnym patyczkiem w dzbanku posiadającym długą, wąską szyjkę. W imperium Majów czekoladę pijano na zimno bądź na gorąco. O wyjątkowym statusie ziaren kakaowca świadczy fakt wykorzystywania ich również jako waluty. Władcy zapasy kakaowca gromadzili w swoich spichlerzach. Czekolada dla Majów była swoistym darem bogów.

Share.

O autorze

Paulina Reperowicz

Zostaw komentarz